ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΑΛΙΩΝ ΣΑΣ
H ανάγκη για να διατηρήσουμε τα χαλιά μας αναλλοίωτα, καθαρά και όμορφα, μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη του πολύτιμου χρόνου μας και σε περιττά έξοδα.
Για να τα έχετε πάντα σαν καινούργια, μπορεί να θεωρήσετε ότι η καλύτερη σας επιλογή είναι να μην τα πατάτε με τα παπούτσια σας, να κρατήσετε μακριά τα κατοικίδια σας, ή να μην τρώτε και πίνετε κοντά τους.
Περιμένετε όμως !!!
Πριν αποκλείσετε τους πάντες από το σπίτι σας και κάνετε δύσκολη την καθημερινότητα σας, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές που μοιραζόμαστε μαζί σας.
Με λίγη προσπάθεια και ελάχιστο κόστος, τα χαλιά σας θα είναι όμορφα, καθαρά και θα διατηρηθούν αναλλοίωτα για πολλά χρόνια.
«Καλωσορίζοντας» τα νέα σας χαλιά :
Όταν έρθει στο σπίτι το νέο σας χαλί και ανοίγοντας την συσκευασία του πιθανόν να αντιμετωπίσετε τα παρακάτω :
- Σημάδια από το τύλιγμα – Μπορεί να παρατηρήσετε γραμμές, αλλοιώσεις στο σχήμα και σημάδια. Αυτά δημιουργούνται από το βάρος των χαλιών στο ράφι που ήταν αποθηκευμένα και από την μεταφορά. Θα φύγουν με τον καιρό καθώς το πατάμε και το σκουπίζουμε με την ηλεκτρική. Θα επανέλθει το πέλος και θα το χαλί θα γίνει και πάλι ζωντανό και αφράτο. Αν κάνει κρύο συνήθως θα πάρει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Οσμή – Ανάλογα με το νήμα, την ποιότητα και την συσκευασία, το χαλί μας μπορεί να έχει μια οσμή. Με συχνό αερισμό θα φύγει σύντομα και δεν πρέπει να σας ανησυχεί γιατί δεν είναι τοξική.
- Πολλές φορές υπάρχουν υπολείμματα από κλωστές, νήματα, χνούδια ή και άλλα υλικά τα οποία με ένα τίναγμα ή με την ηλεκτρική σκούπα απομακρύνονται αμέσως. Μη σας φοβίζει !!
Είναι λογικό στο εργοστάσιο και σε έναν χώρο που παράγονται χιλιάδες χαλιά να συμβεί κάτι τέτοιο και δεν σημαίνει ότι το χαλί σας μαδάει, διαλύεται ή είναι ελαττωματικό.
Τα «πρέπει» για τον καθαρισμό των χαλιών σας :
1- Ηλεκτρική σκούπα συχνά – 3 φορές την εβδομάδα
Το πόσο συχνά βάζετε ηλεκτρική, η ένταση και η διάρκεια κάθε φορά, είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε. Οι ειδικοί προτείνουν, για να κρατήσετε μακριά την σκόνη και την βρωμιά, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Στο σαλόνι, το παιδικό δωμάτιο, στο διάδρομο και σε χώρους που κινείστε πιο συχνά ίσως να χρειάζεται και καθημερινά ενώ σε άλλους χώρους λιγότερο. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνον θα είναι καθαρά αλλά και τα νήματα και το πέλος θα δείχνουν πιο γυαλιστερά και αφράτα.
Ο σωστός τρόπος :
+ Ξεκινήστε από το κέντρο του χαλιού και προχωρήστε με την σκούπα προς τα έξω.
+ Μικρές και αργές κινήσεις μπρος-πίσω αλλά μη το παρακάνετε σε ένταση και χρόνο.
+ Σε φλοκωτά χαλιά χρησιμοποιείτε χαμηλή ένταση αναρρόφησης. Σε περίπτωση που η σκούπα σας έχει εξάρτημα με περιστρεφόμενη βούρτσα, αφαιρέστε την για να ελαχιστοποιήσετε επιπλέον φθορά και να αποφύγετε σχισίματα.
+ Η χρήση εξαρτήματος με περιστρεφόμενη βούρτσα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση δύσκολης βρωμιάς σε κιλίμια και χαλιά χωρίς πέλος.
+ Η χρήση ατμού για τον καθαρισμό, λόγω της θερμοκρασίας, μπορεί να βάλει βαθύτερα τον λεκέ και να περάσει και την μυρωδιά του μέσα στο πέλος.
2 – Ταμπονάρετε τους λεκέδες από υγρά ή λάσπες – μην τους τρίβετε !
Συνήθως φρικάρουμε όταν χύνουμε κάτι πάνω στο πεντακάθαρο χαλί μας κι αυτό μας οδηγεί στο να το τρίβουμε πολύ μέχρι να καθαρίσει !!! Αντί να πάρετε μια βούρτσα, να το τρίψετε και να απλώσετε το λεκέ και να τον κάνετε να περάσει πιο βαθειά , χρησιμοποιείστε τη μέθοδο του ταμποναρίσματος. Με το έντονο τρίψιμο μπορεί να κάνετε ζημιά και στο νήμα και στην ύφανση αν το χαλί σας είναι ευαίσθητο.
+ Καθαρίστε αμέσως. Μην περιμένετε να στεγνώσει και να αναμιχθεί με επιπλέον σκόνες και βρωμιά.
+Αν έχει πέσει φαγητό, μαζέψτε το αρχικά με ένα κουτάλι, περνώντας το σύριζα με το πέλος χωρίς πίεση και τρίψιμο.
+ Χρησιμοποιείστε ένα στεγνό λευκό πανί ή μια πετσέτα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε να ξεβάψει και να λεκιάσει το χαλί σας.
+ Ταμπονάρετε σταθερά πάνω στο υγρό που έχει χυθεί και επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό.
+ Δουλέψτε από έξω προς τα μέσα για να μην απλώσει παραπάνω ο λεκές.
3 – Χρησιμοποιείστε το νερό με προσοχή
Αποφύγετε την χρήση ζεστού νερού και απορρυπαντικών σαν την λύση για να καθαρίσετε λεκέδες ή βρωμιά. Καλύτερα είναι το πανί σας να είναι απλά υγρό και όχι μουσκεμένο. Αν το χαλί βραχεί πολύ και δεν στεγνώσει καλά μπορεί να μυρίζει άσχημα μετά ή και να προκληθούν ζημίες.
Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά με νερό :
+ Πάντα μόνο κρύο ή χλιαρό νερό.
+ Αν βάλετε και ειδικό καθαριστικό, σαμπουάν κλπ για χαλιά ή κάποιο άλλο μη χημικό βοήθημα, μην το χρησιμοποιήσετε απ’ ευθείας πάνω στο χαλί.
+ Κάντε μια δοκιμή από το καθαριστικό σας σε μια μικρή επιφάνεια που δεν φαίνεται, πολύ για να είσαστε σίγουροι ότι δεν θα ξεβάψει.
Σε περίπτωση που ο λεκές είναι δύσκολος και κρίνετε ότι δεν μπορείτε να τον διαχειριστείτε, πριν κάνετε οτιδήποτε, καλύτερα να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού χαλιών.
Τα μεταξωτά χαλιά, τα χειροποίητα με φυτικές βαφές και εκείνα με φυσικές ίνες όπως σιζάλ και γιούτα (διαβάστε το ξεχωριστό άρθρο) θέλουν μεγάλη προσοχή και ειδικό τρόπο καθαρισμού.
Το συχνό και ήπιο καθάρισμα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να διατηρήσουμε τα χαλιά μας στην καλύτερη κατάσταση και να τα χαιρόμαστε για πολλά χρόνια !!!
Όλα τα χαλιά αλλάζουν όψη και τα σημάδια της χρήσης γίνονται ορατά όσο περνούν τα χρόνια.
Όσο “ζούμε” μαζί τους τόσο φθείρονται. Το πέλος μπορεί να αλλάξει υφή, τα νήματα να ξεφτίσουν και να διαχωρίζονται, να υπάρχουν σημάδια από την ήλιο ή σε σημεία που πατάμε περισσότερο, να ξεθωριάζουν τα χρώματα κλπ. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο και όχι μόνο η ποιότητα του χαλιού.
- Η χρήση αντιολισθητικού υποστρώματος το προφυλάσσει από τις φθορές λόγω τριβής στο πάτωμα.
- Καλό είναι να περιστρέφετε το χαλί συχνά και να το αλλάζεται θέσεις αν είναι δυνατόν.
- Να αποφεύγετε να τραβάτε νήματα και κλωστές που προεξέχουν ή ξηλώνονται. Καλύτερα να τις κόβετε με ένα ψαλίδι.
- Προσοχή στα κρόσσια και την ηλεκτρική σκούπα. Μπορεί να μπερδευτούν, να ξηλωθούν ή και να κοπούν αν είναι υπερβολική η ισχύς της.
- Σε όλα τα χαλιά κι ανάλογα με το νήμα ή το πάχος οι πατημασιές αφήνουν σημάδια. Σε άλλα λιγότερο και σε άλλα περισσότερο. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ελάττωμα.
- Αν πάνω στο χαλί σας πατάνε έπιπλα και άλλα βαριά αντικείμενα, προκαλείται φθορά στο σημείο που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Γι αυτό να τα μετακινείτε συχνά.
- Δεν υπάρχει “αόρατη” ύφανση και ραφή. Άλλες φορές φαίνεται πολύ άλλες όχι.
Ο φωτισμός, η διακόσμηση του χώρου και οι γωνίες θέασης παίζουν ρόλο και στα χρώματα, στη γυαλάδα, στην σκίαση και στην καθαρότητα των σχεδίων ενός χαλιού. Το ίδιο χαλί φαίνεται διαφορετικό σε άλλο χώρο.
*Άρθρο με πληροφορίες από το διαδίκτυο