Οδηγίες καθαρισμού χαλιών από γιούτα

  1. ΑΡΧΙΚΗ
  2. Άρθρα
  3. Οδηγίες καθαρισμού χαλιών από γιούτα

Η γιούτα , είναι φυσική ίνα με διάφορες  χρήσεις . Τα τελευταία χρόνια, χαλιά και πατάκια από γιούτα έγιναν δημοφιλή όχι μόνο γιατί είναι οικολογικά αλλά και γιατί διακοσμούν ιδιαίτερα τον χώρο, δίνοντας του έναν εξωτικό και «γήινο» χαρακτήρα.

Δυστυχώς αυτού του είδους η ίνα δεν γίνεται να βραχεί χωρίς να προκληθεί πρόβλημα ή την καταστροφή της. Πρέπει λοιπόν να παραμένει στεγνή πάντοτε. Γι αυτό και για να είναι πάντα σε άψογη κατάσταση πρέπει να βασιστούμε μόνο στο καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα , στο τοπικό και  στο στεγνό καθάρισμα. Αν χυθεί υγρό πρέπει να  “ταμπονάρουμε” το σημείο με στεγνό πανί και μετά να το στεγνώσουμε με θερμό αέρα για να φύγει η υγρασία.

Τακτικό καθάρισμα  

Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα καθαρίστε με ηλεκτρική σκούπα το χαλί σας για να εμποδίσετε την επικάθιση στρωμάτων σκόνης που με τον καιρό θα μπει όλο και πιο βαθειά στο χαλί και στις ίνες του. Χρησιμοποιείτε την χαμηλότερη ισχύ αναρρόφησης της σκούπας σας και πάντα να σκουπίζετε προς της φορά της ύφανσης. Μη χρησιμοποιείτε σκούπες με ατμό ή νερό γιατί θα καταστρέψουν το χαλί σας.

Ρίξτε ένα φλιτζάνι (520ml) σόδα πάνω στο χαλί και αφήστε το τουλάχιστον 15 λεπτά, πριν βάλετε ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνετε δυσάρεστες οσμές.

Kόψτε χαμηλά με ψαλίδι τις ίνες που χαλάρωσαν ή προεξέχουν για να μην ξηλωθούν.

Η γιούτα είναι ευαίσθητο υλικό, έτσι με τον τρόπο αυτό θα το προστατέψουμε και θα κάνουμε το χαλί μας να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση.

Επειδή είναι στη φύση του να χαλαρώνει και να «μαδάει» όταν το καθαρίζουμε, πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα σε ένα καθαρό χαλί και ένα άθικτο χαλί.

Πότε να μην τραβάτε μια χαλαρή ίνα διότι μπορεί να παρασύρει και άλλες ίνες μαζί της και να γίνει ζημία σε εκείνο το σημείο.

Τινάξτε το χαλί μια φορά το μήνα για να φύγουν τα ψίχουλα και η σκόνη. Βγάλτε το χαλί σε ανοιχτό χώρο και κρατήστε το με τα δύο σας  χέρια και την κάτω όψη προς τα επάνω. Τινάξτε χαλαρά για 20-30 δευτερόλεπτα.

Αν το χαλί είναι κάτω από έπιπλα μην το τραβάτε για να μην σκιστεί αλλά σηκώστε πρώτα το έπιπλο για να το απελευθερώσετε.

Καθαρισμός και στέγνωμα υγρών λεκέδων

 

 

 

 

 

 

 

Ταμπονάρετε το σημείο που χύθηκε το υγρό με χαρτί κουζίνας ή στεγνό πανί αμέσως για να το απορροφήσει. Με απαλές κινήσεις πάνω κάτω και κάθε φορά να ακουμπάει στο υγρό το στεγνό σημείο του χαρτιού ή του πανιού.

Μην τρίβετε τον λεκέ και μη σκουπίζετε με κινήσεις δεξιά-αριστερά γιατί έτσι θα απλώσει ο λεκές περισσότερο.

Με ένα πιστολάκι μαλλιών ζεστάνετε το σημείο για να φύγει η υγρασία

Κρατήστε το πιστολάκι σε απόσταση 10-15 εκατοστά  από το χαλί για 2-10 λεπτά μέχρι να δείτε ότι έχει στεγνώσει.

Λεκέδες από κόκκινο κρασί ή βαλσαμικό ξύδι δεν καθαρίζουν με αυτόν τον τρόπο.

Ελέγξτε την πίσω πλευρά του χαλιού κι αν έχει ποτίσει το υγρό επαναλάβετε την προηγούμενη διαδικασία.

Κρεμάστε έξω το χαλί να αεριστεί και στεγνώσει εντελώς για να μην αναπτυχθεί μούχλα . Αν δεν μπορείτε να το βγάλετε έξω, κρεμάστε το σε ένα σημείο (πχ στο κουρτινόξυλο της μπανιέρας ) και βάλτε απέναντι να το χτυπάει ο αέρας από έναν ανεμιστήρα , έχοντας ανοιχτό κι ένα παράθυρο στο χώρο.

Πολλές φορές η υγρασία δεν είναι ορατή και με τον τρόπο αυτός είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.

Αν δεν καθαρίζει ο λεκές ότι και αν έχουμε δοκιμάσει, χρησιμοποιείστε λευκό ξύδι. Γεμίστε έναν ψεκαστήρα με σκέτο ξύδι ή ξύδι με νερό και ψεκάστε στο σημείο. Στεγνώστε ταμπονάροντας με χαρτί κουζίνας ή πανί. Η μέθοδος αυτή έχει ρίσκο γιατί υπάρχει κίνδυνος σε μερικές περιπτώσεις να μείνει σημάδι από το ξύδι αλλά τουλάχιστον να φαίνεται λιγότερο από τον αρχικό λεκέ.

Στεγνό καθάρισμα

Στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά καθαριστικά για χαλιά σε μορφή σκόνης που χρησιμοποιούνται για το στεγνό καθάρισμα χωρίς να τα βρέξουμε. Μια αναζήτηση στο internet θα σας οδηγήσει στην καλύτερη επιλογή του κατάλληλου προϊόντος για τις ανάγκες σας. Στις οδηγίες χρήσης να αναφέρεται ότι είναι κατάλληλο για γιούτα και φυσικές ίνες. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης του κάθε προϊόντος που θα επιλέξετε για την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε. Βουρτσίστε με απαλή βούρτσα μπρος-πίσω και στην φορά της ύφανσης με ελαφριές κινήσεις.

Χρησιμοποιείστε μέσα προστασίας (γάντια, μάσκα κλπ) γιατί η σκόνη θα πετάγεται παντού.

Αφήστε όσο διάστημα αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης του προϊόντος για να δράσει η σκόνη και να καθαριστεί ο λεκές και μετά περάστε το χαλί σας με την ηλεκτρική σκούπα σε χαμηλή ένταση κι αν χρειαστεί μετά, τινάξτε το σε εξωτερικό χώρο για να φύγει εντελώς όποιο υπόλειμμα σκόνης υπάρχει.

Μενού