Πώς να διαλέξετε τα καλύτερα χαλιά

Όταν διαλέγουμε ένα χαλί θα σκεφτούμε το στυλ, το υλικό και την ποιότητα. Ανάλογα με τον χώρο μας η απάντηση μπορεί να είναι κάθε φορά διαφορετική.

Η άνεση και η αντοχή είναι πάντα ένα καλό σημείο για να ξεκινήσουμε. Λάβετε υπόψη σας τον φόρτο που θα έχει το χαλί στον χώρο που θα τοποθετηθεί. Έχετε κατοικίδια ; Θα το καθαρίζετε και θα το τινάζετε εσείς ή κάποιος άλλος ; Που θα το αποθηκεύσετε στο τέλος της σαιζόν ;

Μετρήστε τις διαστάσεις .

Κάντε μια λίστα με τα «θέλω» σας για να σας βοηθήσει να κάνετε την ιδανική επιλογή.

Επιλέγοντας το καλύτερο στυλ για τον χώρο σας :

Χονδρικά υπάρχουν τρία διαφορετικά στυλ χαλιών :

«Cut pile» : χαλί με κομμένη την θηλιά που σχηματίζει το νήμα στο πέλος. Η πυκνότητα της ύφανσής και η υφή του πέλους που σχηματίζουν οι άκρες του νήματος δίνει απαλή και βελούδινη αίσθηση. Eίναι μια καλή επιλογή για χώρους με πολύ κίνηση και είναι εύκολα στο καθάρισμα

«Loop pile» : το νήμα σχηματίζει θηλιά στο τελείωμα του. Είναι επίσης ανθεκτικά και αν έχουν αρκετές μικρότερες και πυκνές θηλιές μπορούν να κρύψουν την συχνή και αυξημένη χρήση. Μια καλή επιλογή για χωλ, σκάλες και καθιστικά. Μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα όταν η θηλιές κοπούν από τη χρήση ή από κάποιο κατοικίδιο.

«Cut-loop pile» : είναι συνδυασμός των παραπάνω. Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκουμε χαλιά σε ποικιλία ανάγλυφων σχεδίων με τα υπέρ και τα κατά και των δύο κατηγοριών.

Ύφανση και νήματα :

Yφαντά  (μηχανής ή χειροποίητα) – σε μεγάλη ποικιλία νημάτων από φυσικές ή συνθετικές ίνες (μαλλί, μετάξι, δέρμα, γιούτα, ακρυλικό, βαμβάκι, πολυεστέρας, βισκόζ κλπ) είναι η δημοφιλέστερη κατηγορία χαλιών.

Tufted – Θηλιές νήματος περνιούνται χωρίς κόμπους από το πίσω μέρος του χαλιού με ειδικό μηχάνημα και μετά «κουρεύονται» έτσι ώστε να σχηματιστεί το επιθυμητό πέλος και το σχέδιο (ανάγλυφο ή μη). Δημοφιλές για χαλιά σε κουζίνες και  παιδικά δωμάτια.

Felt – Χωρίς ύφανση, με διάφορες ίνες από νήματα (συνήθως πολυπροπυλένιο ή πολυεστέρας)  που «αναμιγνύονται» ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία υφή και όψη «χαλιού». Για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, τυπωμένα, με σχέδια, σκαλιστά, σε  ρολά για επαγγελματική χρήση. Φθηνή και χαμηλού κόστους κατηγόρια.

Ποιότητα, σχέδια και χρώματα

Ένα χαλί δεν χρειάζεται να είναι μια τεράστια οικονομική επένδυση. Υπάρχουν χιλιάδες επιλογές σε χειροποίητα και μηχανής και σίγουρα θα βρείτε αυτό που ταιριάζει στο γούστο και στην τσέπη σας.

Επιλέγοντας το κατάλληλο χαλί για τον χώρο σας λάβετε υπ’ όψιν σας την χρήση, το στυλ, το υλικό και την ποιότητα. Αυτό που θέλετε είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής και η καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής. Όμως μη παραλείψετε και την σημασία της αισθητικής. Όπως ένας πίνακας ζωγραφικής, έτσι και το χαλί μπορεί να είναι ένα στοιχείο διακόσμησης και να δίνει στον χώρο την προσωπική σας πινελιά.

Παρακάτω θα σημειώσουμε πως μπορεί να γίνει χρήση των χρωμάτων, των σχεδίων και του μεγέθους για να αναβαθμιστεί το ύφος και το στυλ των χώρων σας.

Τα χρώματα επηρεάζουν την διάθεση σας. Βοηθούν να εστιάσουμε το βλέμμα μας σε διακοσμητικά στοιχεία και να κάνουν το χαλί σημείο αναφοράς στο δωμάτιο. Συνήθως θα τα κρατήσουμε για πολλά χρόνια οπότε είναι σωστότερο να διαλέξουμε πιο ήπια και όχι τόσο έντονα χρώματα και σχέδια τα οποία θα δένουν με εκείνα των επίπλων, των κουρτινών και των υφασμάτων διακόσμησης. Επιπλέον στοιχεία όπως φωτιστικά και πίνακες συμπληρώνουν τον χώρο σε αρμόνια.

Τα πιο σκοτεινά χρώματα βγάζουν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μικρότερο χώρο. Τα ουδέτερα χρώματα κάνουν τον χώρο πιο ζεστό ενώ τα φωτεινά και έντονα δίνουν δύναμη και ενέργεια..

Γεωμετρικά, θεματικά και μοδάτα σχέδια είναι πρακτικά και συναρπαστικά ! Δείχνουν τον χαρακτήρα του δωματίου και το προσωπικό σας στυλ χωρίς να γεμίζει το δωμάτιο με πολλά έπιπλα. Είναι μια καλή ιδέα να διαλέξετε διαχρονικά σχέδια που θα ταιριάζουν όχι μόνο στο σήμερα αλλά και για πολλά ακόμη χρόνια

Τέλος, διαλέγοντας την σωστή διάσταση είναι το ίδιο συναρπαστικό όπως και ο συνδυασμός χρωμάτων και σχεδίων. Ξανά, σκεφτείτε πως θέλετε την χρήση των χώρων σας. Τα έπιπλα, οι κουρτίνες, τα υφάσματα, τα διακοσμητικά ! Τι συναισθήματα θέλετε να προκαλούν ; Ένα μεγάλο μπλε χαλί μπορεί να δείχνει εντυπωσιακό σε έναν χώρο γραφείου ένα πιο πλούσιο και βαθύ χρώμα με ανάγλυφα σχέδια ή επαναλαμβανόμενα μοτίβα μπορεί να δώσει το αίσθημα οργάνωσης και τάξης.

Οι πωλητές μας μπορούν να σας ενημερώσουν για όλες τις τελευταίες τάσης διακόσμησης και να σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή για τον χώρου σας.

Δείτε εδώ τις νέες μας συλλογές .

* Με πληροφορίες από το διαδίκτυο

Μενού